Penjajahan Jepun di Tanah Melayu : Adakah disebabkan kerjasama dengan Kerajaan Uthmaniyah?

Tulisan buku Dr. Mat Rofa Ismail iaitu Kerdipan Bintang Melayu di Langit Turki telah menimbulkan ‘kegemparan’ di Negara kita kerana buku ini menyatakan kedatangan Jepun di Tanah Melayu adalah untuk mengusir penjajah British. Bukannya dating untuk menjajah. Ini sekaligus menidakkan kebenaran sejarah rasmi Negara yang sudah tertulis di dalam buku-buku teks khususnya peringkat sekolah menengah.

Berlainan pula dengan pandangan Dr. Abdul Rahman Hj. Abdullah di dalam bukunya yang bertajuk Gerakan Penjajahan dan Anti Penjajahan Tanah Melayu 1511-1957 yang menyatakan sebaliknya yang seolah-olah tidak bersetuju dengan pandangan Dr. Mat Rofa ini.

Menurut Dr. Abdul Rahman, memang benar bahawa terdapat kerjasama antara Kerajaan Turki Uthmaniyah dan Jepun sewaktu pemerintahan Sultan Abdul Hameed II (1876-1909). Akan tetapi, kerjasama ini hanya terbatas ketika pemerintahan Sultan Abdul Hameed sahaja dan tidaklah sehingga membawa kepada pendudukan Jepun di Tanah Melayu sewaktu Perang Dunia Kedua pada tahun 1941 – 1945.

Tambah beliau lagi, faktor imperialism Kerajaan Jepun bukanlah disebabkan faktor luaran iaitu kerana kerjasama dengan Kerajaan Turki tetapi disebabkan oleh faktor dalaman Kerajaan Jepun itu sendiri untuk menjajah.

Saya fikir bahawa apa yang dikatakan oleh Dr. Abdul Rahman ada asasnya juga. Perkara ini disebabkan oleh Kerajaan Turki Uthmaniyah itu sendiri dibubarkan pada tahun 1924 sedangkan Perang Dunia Kedua tercetus yakni pada tahun 1941 – 1945. Walhal tiada usaha yang dilakukan oleh Mustafa Kamal Ataturk dengan kerajaan Jepun berhubung dengan hal ehwal umat Islam sejagat.

Wallhua’lam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s